Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστήμονες αντλούν δεδομένα από τον εγκέφαλό σου










    Υπενθυμίζοντας μας για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει αυτό το πράγμα που λέγεται ασφάλεια, μια ομάδα ερευνητών ασφαλείας υποστηρίζει πως ακόμη και ο εγκέφαλος μπορεί να hackαριστεί, και να αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα όπως κωδικούς PIN, αριθμούς πιστωτικών καρτών, τόπων διαμονής κλπ με τη χρήση μιας απλής συσκευής ακουστικών εγκεφαλικών κυμάτων που κοστίζει μόλις $300 (240 ευρώ)!





    Σε ένα έγγραφο με τίτλο "On the Feasibility of Side-Channel Attacks with Brain Computer Interfaces", ερευνητές από της Οξφόρδη, το UC Berkeley και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης περιγράφουν τα ευρήματά τους σχετικά με τη χρήση του ακουστικού εγκεφαλικών κυμάτων Emotiv για να κατευθύνουν τις σκέψεις προς τη σωστή απάντηση και να αντλήσουν πληροφορίες.


Πως λειτουργεί; 

Σύμφωνα με τον ερευνητή Mario Frank, κατά τη διάρκεια του πειράματος γίνεται έλεγχος για αιχμές στα κύματα Ρ300, που είναι κρίσιμοι παλμοί για την επεξεργασία της λήψης αποφάσεων:

"Το Ρ300 εμφανίζεται περίπου 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά από κάθε γεγονός. Όμως, κάθε φορά που σκέφτεστε αυτό το γεγονός, εμφανίζεται μια αύξηση δυναμικού. Έτσι, ένας 'εισβολέας' θα μπορούσε να προσπαθήσει να οδηγήσει τη σκέψη του 'θύματος' στο συγκεκριμένο γεγονός, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί κάποιο μυστικό του. Για παράδειγμα, αν γνωρίζεις το πρόσωπο κάποιου ατόμου, ίσως είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις το μοτίβο εγκεφαλικών κυμάτων που αποδεικνύει πως το 'θύμα' σκέφτεται το συγκεκριμένο πρόσωπο."


Τι γίνεται όμως, στην περίπτωση που είσαι ένας έμπειρος ψεύτης ή έχεις εκπαιδευτεί από κορυφαίους στρατιωτικούς ή μυστικές συμμορίες ninja έτσι ώστε να μπορείς να καλύψεις τις σκέψεις σου; Πόσο ακριβή ήταν τα συμπεράσματα;


"Η σωστή απάντηση βρέθηκε με την πρώτη προσπάθεια στο 20% των περιπτώσεων του πειράματος για τους κωδικούς ΡΙΝ, τις χρεωστικές κάρτες, τους ανθρώπους και τα ΑΤΜ. Μπορέσαμε να ανακαλύψουμε την σωστή τοποθεσία στο 30% των χρηστών, τον μήνα γέννησης περίπου 60% των χρηστών και την τράπεζα του ΑΤΜ τους στο 30%."

    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η μέθοδος δεν έχει ακόμα τρομερά υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Δεδομένου όμως, ότι αυτή ήταν πρώτη μελέτη τέτοιου είδους και  έγινε με τη χρήση απλών  ακουστικών ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και την ανάλυση εγκεφαλικών κυμάτων για την αναγνώριση δεδομένων, σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει αν χρησιμοποιηθεί μια πιο ισχυρή και ακριβής συσκευή!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου